Brandverzekering

Al sinds mensenheugenis wordt er gebouwd met hout, omdat dit Ún direct verkrijgbaar Ún een handig constructiemiddel was. Toen de mensen dichter op elkaar gingen wonen, brachten deze houten bouwconstructies ook steeds meer risico’s met zich mee. Naast de natuurlijke angst voor vuur, kent iedereen de verschrikkelijke voorbeelden van hele steden die in de middeleeuwen en later in de as werden gelegd. Het gevolg van brand in combinatie met dicht opeengepakte houten huizen.
Dit alles heeft hout een slechte naam bezorgd op het gebied van brandveiligheid, maar is dat terecht?

Hout minder brandgevaarlijk
Hout is helemaal niet zo brandbaar als vaak wordt gedacht. Hout in bouwconstructies is niet met een simpel lucifertje aan te steken. Zoals ook in de open haard is voor het starten van een vuur altijd een ander middel nodig: droog gras, riet, textiel, kranten etc., en heel belangrijk: voldoende zuurstof. Als een woning eenmaal brand heeft hout zelfs een vertragende werking op de uitbreiding van een brand. Dit komt door het geringe warmtegeleidende vermogen van hout. Door die slechte warmtegeleiding wordt hout immers ook vaak gebruikt als isolatiemateriaal.
Een ander belangrijk aspect is dat bij een brand de oppervlakte van het hout verkoolt, waardoor er in feite een beschermingslaag wordt opgebouwd. Hierdoor blijft de interne structuur relatief lang in stand en wordt de brand vertraagd. Hoe dikker de balk, hoe langer de constructie in stand blijft.

Verschil in brandsnelheid
Er zijn grote verschillen tussen de verschillende houtsoorten, zoals iedereen die een houtkachel of open haard heeft gestookt wel weet. Over het algemeen branden houtsoorten die geschikt zijn voor duurzame constructies, zoals eiken en robinia langzamer dan lichte constructiesoorten als populier, beuk en berk.
Van naaldhoutsoorten, die ook veel in constructies worden verwerkt is de brandsnelheid echter wel groot, mede door het aandeel hars in het hout. Wel worden dergelijk houten huizen behandeld met een europees goedgekeurd middel dat brandvertragend werkt. Een middel dat wij toepassen is: Resistol 6213 (goedgekeurd volgens EU-norm) / http://www.resursbygg.no/images/cert/tech.pdf

Hout in bouwconstructies
In de huidige bouw bestaan er tal van wettelijke regelingen waar constructies aan moeten voldoen: stevigheid, levensduur, afmetingen, maar ook de brandveiligheid.
In de Bouwrichtlijnen is voor elke constructie precies vastgelegd hoe lang de constructie in stand moet blijven in geval van brand. Belangrijk voor de brandveiligheid is de combinatie van materialen, de dikte, de plaats in de constructie en de openheid. U kunt er vanuit gaan dat deze richtlijnen zijn opgevolgd bij de bouw. Het wonen in een houten huis is daarom zeker niet risicovoller dan in een ander soort huis, wellicht zelf veiliger.

Samenvattend
Een brandverzeering voor een houten huis is niet duurder. De premie die de grote maatschappijen rekenen is gelijk aan de premie die u zou betalen voor een stenen huis.